مصاحبه دكتر رزقي ملكي با باشگاه خبرنگاران جوان در زمينه بيماري هاي مثانه و مجاري ادرار
دكتر اسماعیل رزقی ملکی جراح کلیه و مجاری ادراری و ناباروری از علوم پزشكى تهران و متخصص بيمارستان غياثي، به سؤالات رايج در زمینه «بیماریهای مثانه و مجاری ادراری» پاسخ داده است :
عفونت ادرارى در اطفال و بزرگسالان
دكتر رزقی ملکی با بیان اینکه تشخیص عفونت ادراری در اطفال و بزرگسالان متفاوت است، گفت: عفونت ادراری در بزرگسالان با علائم سوزش، بوی بد ادرار و تکرر ادرار رخ میدهد.
وی ادامه داد: عفونت ادراری در اطفال میتواند با بی اشتهایی، دل درد، تهوع، استفراغ و در نوزادان با بی قراری و شیر نخوردن مناسب همراه باشد.
تشخيص عفونت ادرارى
دكتر رزقی ملکی به تشخیص عفونت ادراری اشاره کرد و گفت: وقتی فردی به علائم ذکر شده مبتلا شود پزشک با آزمایش ادرار صبحگاهی از میان ادرار میکروب و عفونت ادراری را تشخیص میدهد. برای آزمایش ادرار اطفال از کیسه هایی استفاده میشود تا نمونه ادرار گرفته و آزمایش انجام شود، اما به دلیل امکان آلودگی کیسه به میکروب، بهترین روش کشیدن ادرار با سرنگ از بالای مثانه است.
آيا عفونت ادرارى با درمان هاى خانگى و گياهى درمان پذير است؟
این جراح کلیه و مجاری ادراری در پاسخ به این سؤال که آیا عفونتهای ادراری با درمانهای خانگی و گیاهی درمان پذیر است؟، عنوان کرد: وقتی عوامل میکروبی عامل بروز عفونت در ادرار میشود، درمانهای خانگی و گیاهی مؤثر نیستند.
شب ادراری در كودكان
وی با بیان اینکه بی اختیاری ادرار در حین خواب را شب ادراری میگوییم، افزود: بی اختیاری ادرار معمولاً 3 تا 5 سالگی در کودکان طبیعی محسوب میشود البته در 15 درصد از کودکان این عارضه تا پنج سالگی و در یک درصد کودکان تا 15 سالگی طبیعی است.
رزقی ملکی گفت: شب ادراری میتواند ناشی از عفونت ادراری، دیابت، اختلالات آناتومی باشد، همچنین عوامل اضطرابی و استرسی نیز در این موضوع تأثیرگذارند.
شب ادرارى در بزرگسالان
این جراح کلیه و مجاری ادراری با اشاره به شب ادراری در بزرگسالان گفت: در صورتی که فردی در شب مشکل پرادراری داشته باشد، در سنین بالا نارسایی قلبی و اِدِم باید بررسی شود.
انسداد مجاری ادراری و علل آن
دكتر رزقی ملکی با اشاره به علائم انسداد مجاری ادراری گفت: انسداد مجاری ادراری علائمی چون کاهش میزان ادرار، تأخیر در ادرار، 2 شاخه شدن ادرار در آقایان و ادرار قطرهای به همراه دارد که میتواند باعث افزایش کراتین شود.
تنگی مجاری ادراری و علل آن
وی افزود: تنگی مجاری ادراری در اثر تروما یا ضربه به آن عفونت های ناشی از سوند زدن های بیش از حد اتفاق میافتد. معمولاً وقتی ضربه ای به مجرای ادراری وارد شود ادرار در محل ضربه تجمع پیدا میکند و منجر به تنگی مجرا می شود و این افراد برای پیشگیری از آسیب کلیوی مجبور به جراحی هستند اما در اکثر موارد بعد از جراحی این مشکل دوباره عود میکند.
درمان تنگى مجارى ادرارى و عود آن پس از جراحى
این جراح کلیه و مجاری ادراری به درمان تنگی مجاری ادراری اشاره کرد و گفت: رفع تنگی مجاری ادراری از طریق گشاد کردن مجرا، برش تنگی محل سفت شده در مجاری ادراری انجام میشود، همچنین در نواحی خلفی مجرای ادراری می توانیم محل تنگی را برداریم و پیوند بزنیم اما به طور کلی مشکل تنگی مجاری ادراری جزء شایع ترین بیماریهای عود کننده است.
ارتباط پروستات و مشکلات دستگاه ادراری
دكتر رزقی ملکی عنوان کرد: پروستات یکی از اعضای جنسی و ادراری آقایان در دستگاه تولید مثلی آنها است که معمولاً از 40 سال به بعد بزرگ میشود و مشکلاتی را به دنبال دارد.
وی ادامه داد: در سنین 40 تا 50 سالگی شایع ترین مشکلات، التهاب پروستات است عنوان کرد: در سنین بالا تظاهرات پروستات با کاهش فشار ادرار، عدم تخلیه کامل مثانه، ادرار قطره ای، قطع و وصل شدن ادرار، تکرر و سوزش ادرار، بیدار شدن بیش از 2 بار در شب برای دفع ادرار اشاره کرد.
توصيه ها به مبتلايان به بزرگى پروستات
این جراح کلیه و مجاری ادراری افزود: در افراد مبتلا به بزرگی پروستات کاهش مصرف مایعات قبل از خواب، پرهیز از مصرف الکل، چای، نوشابه و قهوه و آموزش برخی روشها برای کاهش مشکلات ادراری از سوی پزشک به بیمار داده میشود.
دكتر رزقی ملکی عنوان کرد: در کنار آموزش و توصیه های غذایی، درمان های دارویی نیز برای بیماران تجویز میشود تا ادرار بیماران به راحتی تخلیه شود البته در مواردی که دارو درمانی مؤثر نباشد، از اعمال جراحی استفاده میکنیم.
درمان بزرگى پروستات
این جراح کلیه و مجاری ادراری با اشاره به درمان بزرگی پروستات گفت: در صورتیکه دارو درمانی موثر نباشد از اعمال جراحی که شایع ترین آنها تراش پروستات است استفاده میشود و اگر این عمل جراحی نتیجه بخش نبود، جراحی باز انجام میشود و از داخل شکم پروستات را برمیداریم.
وی ادامه داد: در افرادی که شرایط جراحی نداشته باشند، برای حل مشکلات ادراری دارو درمانی و وصل کردن سوند توصیه میشود.
التهاب پروستات چيست؟
دكتر رزقی ملکی به التهاب پروستات اشاره کرد و گفت: التهاب پروستات که به آن پروستاتیت میگویند، بین سنین 35 تا 50 سال بسیار شایع است و در آقایان متاهل بیشتر دیده میشود که علائم این عارضه دردهای ناحیه کمر، تب ، سوزش ادرار است و درمان آن مصرف 3 ماه تا 2 سال داروهای آنتیبیوتیکی است.
بى اختيارى ادرارى در زنان
این جراح کلیه و مجاری ادراری با بیان اینکه خروج ادرار بدون اراده فرد را بیاختیاری ادراری میگوییم، گفت: بی اختیاری ادراری میتواند دائمی یا مداوم باشد که شایع ترین علت آن در زنان ارتباط غیر طبیعی بین رحم و واژن است، همچنین برخی جراحی های زنانه نیز میتواند عامل بروز این عارضه باشد.
وی ادامه داد: در بیشتر خانم ها در سنین یائسگی بی اختیاری ادرار بروز میکند، که فرد با سرفه یا عطسه دچار ریزش ادرار میشود که یکی از علت های آن زایمان های طبیعی متعدد و ضعیف شدن عضلات کف لگن در سنین بالا است.
رزقی ملکی به علل بیاختیاری ادرار در آقایان اشاره کرد و گفت: جراحی سرطان پروستات و آسیب دریچه مجرای ادراری از علل بی اختیاری ادرار در مردان محسوب میشود.
ريزش ادرار و بى اختيارى ادرار
این جراح کلیه و مجاری ادراری عنوان کرد: بی اختیاری فوریتی نوع دیگری از این عارضه است که فرد به دنبال آن احساس فوریت ادرار میکند که اغلب در افرادی که به عفونت مثانه مبتلا هستند یا از عارضه مثانه عصبی و انسداد مجاری ادراری رنج میبرند بروز میکند که درمان این نوع بیاختیاری دارویی است.
وی به ریزش ادرار بیاختیار اشاره کرد و گفت: بیاختیاری سر ریز در مواردی که افراد انسداد مجاری ادراری دارند و باقیمانده ادرار در مثانه آنها افزایش پیدا میکند بروز میکند که در نتیجه آن قطراتی از ادرار بیاختیار میکند.
دكتر رزقی ملکی در پاسخ به تغییر رنگ ادرار با وجود سلامت کامل فرد در بررسی های دستگاه دفعی گفت: کم آبی، فعالیتهای سنگین مانند برخی ورزشها یا فعالیت جنسی میتواند منجر به بروز خون در ادرار شود که در این نیاز به درمان خاصی نیست.
خون در ادرار نشانه چيست؟
این جراح کلیه و مجاری ادراری ادامه داد: تغییر رنگ ادرار و وجود خون در آن میتواند به علت التهاب و عفونت سیستم مجاری ادراری سنگ مثانه و سرطانها بروز کند و در صورتیکه خون در ادرار تغییر رنگ ظاهری ایجاد کند فرد باید حتما از نظر سرطانها مورد بررسی قرار گیرد البته بزرگی پروستات نیز میتواند عامل تغییر رنگ ادرار و بروز خون در آن باشد.
وی افزود: در صورت بروز خون در ادرار با سونوگرافی و سیستوسکوپی و آندوسکوپی داخل مجاری ادراری حالبها و کلیه به کمک دستگاههای تشخیصی یا سی تی اسکن، رادیولوژی و آزمایش خاص ادراری که سرطان را میتوان به کمک آن تشخیص داد، بررسیهای لازم انجام میشود تا پزشک نتیجه قطعی را تشخیص دهد.